Asperges met gegrilde zalm en aspergecrème

(voor 4 personen)

De subtiele smaken van zalm en asperge combineren uitstekend in dit oogstrelende gerecht. Het zal dan ook zonder twijfel veel waardering oogsten bij uw gasten. Het is niet moeilijk te maken, maar vergt wel even wat concentratie en aandacht. Maar dan zet u ook echt wat prachtigs op tafel!

 

 

 

Ingrediënten:

4 plakjes zalm van elk ca. 75-80 gram.

8 witte asperges

1 kropje frisee sla

½ bosje bieslook fijn gesneden

8 eetl. Basisdressing (3 delen olie, 1 deel mooie azijn, zout/peper)

16 eetl. Aspergecrème

 

Ingredienten Aspergecreme:

0,25 ltr. Slagroom

1 dl. Gevogeltefond

½  ltr. Kookvocht van asperges (van de afsnijdsels van asperges (uiteinden van ca. 2 cm.))

30 gr. Boter

30 gr. Bloem

 

Bereiding:

Marineer voorzichtig de plakjes zalm met olijfolie. Kruid licht met zout en peper. Zet voldoende water op voor de asperges. Breng aan de kook. Schil de asperges, desnoods 2 keer. Wees hierbij erg voorzichtig om te zorgen dat ze niet breken. Gebruik een dunschiller en laat de asperges liggen op de snijplank terwijl u ze schilt. Leg ze daarna onder een vochtige doek. Daarna tegelijk koken tot ze NET GAAR zijn.

Maak de basisdressing. Haal uit het midden van de friseesla wat lichte plukjes sla, voldoende voor 12 personen, was dit en maak droog in de slacentrifuge. Meng met wat dressing en zet apart.

Zet de grillpan op het vuur: Bak de plakjes zalm aan beide kanten kort, draai de plakjes tijdens het grillen een kwartslag zodat je een mooi ruitjeseffect krijgt.  

Smelt de boter in de pan en laat hierin de uiteinden van de asperges aanzweten. Als deze glazig zijn de bloem toevoegen. Op laag vuur doorroeren en de bloem laten garen. Het afgekoelde kookvocht langzaam toevoegen en doorlopend blijven roeren met de garde. Dan de gevogeltefond en room toevoegen en ca. 10 min. zachtjes laten doorgaren. Dan zeven en opsmaak brengen. Als laatste de gesneden bieslook in verhouding toevoegen.

  

Bord opmaken:

Dresseer de asperges op het bord. Nappeer wat van de aspergecrème hierover. Leg de plakjes zalm in de hete grillpan en bak de vis totdat deze bijna heemaal gaar is. Haal de zalmplakjes uit de pan en plaats ieder plakje met het grillmotief naar boven op de asperges. Leg op ieder plakje zalm een toefje friséesla en serveer direct uit.